1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Виненият бранш отчита значителен спад в износа

Виненият бранш отчита значителен спад в износа

През миналата година винарите успяха да преодолеят предишния спад в експорта и изнесоха 113 хил. литра вино

От началото на годината винарските изби отчитат силен спад в износа, който според браншовици трудно ще бъде възстановен до края на годината, предаде Дневник.bg.

За първите три месеца на 2008 г. зад граница са реализирани едва 20 млн. литра вино при 25 млн. за отчетния период на 2007 г. И като приходи понижението е значително. За тримесечието на 2007 г. виненият експорт е бил на стойност 32.9 млн. евро, а до март 2008 г. той е с 13 млн. евро по-малък, сочат данните на Националния статистически институт.

През миналата година винарите успяха да преодолеят предишния спад в експорта и изнесоха 113 хил. литра вино. Основният пазар беше руският, където бяха изтъргувани 81 млн. литра. Тази тенденция се запазва, но българското вино отново остана в ниския ценови клас въпреки опитите на производителите да презентират скъпите качествени напитки. В момента българските вина в Русия струват между 75 и 90 евроцента на бутилка, но конкуренцията е голяма, защото на същите цени се продават още португалски, италиански и испански вина.

Реколтата и тази година обещава да бъде добра, а гроздето с висока захарност, но заради сухото лято добивите от декар ще бъдат по-ниски, предвижда Наталия Казакова, изпълнителен директор на "Винпром Русе". Докато през последните две години средно от дка са прибирани около 800-900 кг, тази есен количествата ще бъдат между 500 и 700 кг. Това означава с поне 25 на сто по-малки количества грозде за винарните, предвиждат браншовици. Те обаче не очакват съществена промяна в изкупните цени на гроздето.

Първият гроздобер започна предсрочно с ранните сортове. Миналата седмица от винарска изба "Катаржина естейт" обявиха, че две седмици по-рано е започнало брането на сорта "Шардоне". По предварителни данни средните цени за белите вина ще се движат около 50 ст. за килограм.

Преди месец винпромите принудително увеличиха цените на продукцията си от евтиния клас заради поскъпването на стъклените бутилки и другите консумативи при опаковането. "Стресът беше голям, защото увеличението стана в средата на годината, след като винпромите бяха договорили износа си при по-ниски цени. Много трудно клиентите се съгласяват на последващи корекции в цените и много от износителите ще понесат загуби", коментира още Казакова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.