1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. "Винпром Карнобат" удвоява лозовите си масиви до 2007 г.

"Винпром Карнобат" удвоява лозовите си масиви до 2007 г.

15 000 т. висококачествено грозде изкупил завода, при слаба реколта. В новопостроения комплекс ще се правят 11 млн. л вина и ракии

 

Немски фирми са проявили интерес към износ на две марки вина на "Винпром Карнобат", съобщиха от собственика на завода "СИС Индъстрис".

Интересът на износителите са привлекли белите вина от марките "Романца" и "Шато Карнобат", които са сред най-известните продукти на винзавода. Вино "Шато Карнобат" от реколта 2002 спечели сребърен медал на четвъртия международен конкурс на мускатовите вина във Франция, където участваха производители от 24 държави.

Интересът към износ на наши вина и ракии постоянно нараства. В момента подготвяме експортна пратка за Англия, имаме заявки и от Кипър, Турция и редица страни в Европа и Близкия Изток. За САЩ изнасяме предимно ракия, тъй като там има голяма българска диаспора, посочи президентът на "СИС Индъстрис" Миньо Стайков.

Тази година заводът е изкупил над 15 хил. тона качествено грозде и е успял да подсигури капацитета си за производство въпреки слабата реколта в страната.

Избата вече разполага с 5 000 декара собствени лозя от сортовете "Шираз", "Мерло", "Каберне Совиньон", "Пино Ноар", както и от традиционните за карнобатския район "Мускат Отонел", "Шардоне", "Совиньон Блан", "Памид", "Ркацители", "Каберне", "Червен Мискет". Дружеството инвестира и в нови лозови масиви, като плановете на мениджърския екип предвиждат до 2007 г. те да стигнат 10 000 декара. Произведените бели и червени вина отлежават в над 2 500 бъчви от американски и френски дъб, а ракиите се съхраняват в 500-литрови бъчви от странджански дъб. Проби от всяка партида се тестват и се съхраняват в продължение на 6 месеца, съобщиха от винарския завод.

През септември "Винпром Карнобат" откри и нов производствен комплекс, в който инвестира около 9 млн. евро, част от които по програма САПАРД. В него ще се произвеждат 11 млн. литра висококачествени вина и ракии./monitor.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.