1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Винзаводите изкупиха 188 553 тона грозде

Винзаводите изкупиха 188 553 тона грозде

Заради лошата реколта с 30% поскъпва суровината

 

Общо 188 553 т грозде са изкупили предприятията на винарската промишленост в страната до края на октомври, съобщиха от Изпълнителната агенция по лозата и виното.
За тази година агенцията очаква за винопреработка да бъдат прибрани около 300 хил. т грозде при среден добив 360 кг на декар. Хладното време през август и септември забави гроздобера с десетина дни и намали средния добив в сравнение с миналата година, когато беше 427 кг на декар. Това е причината и за по-високите цени тази година. По данни на винопроизводителите те са се повишили с 20-30%. Качествен Каберне Совиньон и Мерло се изкупуват между 50 и 70 ст. на килограм. Памидът и белите сортове са 25-35 ст., а Маврудът - над 1 лев.

Най-големи количества винени сортове грозде са изкупили винзаводите в Бургаска област - 41 741 т, и в Пловдивска област - 37 548 т. В Пловдивския регион основно са прибрани Мавруд, Мерло и Каберне, гроздето е с висока захарност и е в добро санитарно състояние, казаха експертите от агенцията. Над 20 101 т винено грозде е изкупено и вложено във винопроизводство в Плевенска област. Реколтата е предимно от Варненски Мискет, Памид, бели и червени винени сортове. В Сливенско винопроизводителите са изкупили около 27 000 т грозде, но от други райони на страната заради падналите в областта градушки. Изкупеното грозде в област Монтана е 9217 т. Прибраните сортове са основно Гъмза, Каберне Совиньон, Мерло, Алиготе, Шардоне и Ркацители. Почти е привършил и гроздоберът във Видинско. В Русе са изкупени 16 325 т предимно бели винени сортове - Мускат Отонел, Шардоне и по-късните винени сортове Мерло, Ркацители, Каберне Совиньон, Димят и Памид.

На територията на Варна са изкупени и преработени от винарските заводи 15 838 тона винено грозде. В общините Силистра и Търговище гроздоберът все още продължава. Не са прибрани и още 180 дка Каберне Совиньон във Видинско./в-к ПАРИ

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.