1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Влошава се положението на световния пазар на зърнени храни

Влошава се положението на световния пазар на зърнени храни

Специалистите не изключват повторение на кризата от 2007-2008 г.

Чувствително влошаване на положението на световния пазар на зърнени храни настъпи през последните дни, след като американските власти предупредиха за големи загуби в тазгодишната реколта на царевица и ечемик.

Излизащият в Лондон вестник на деловите среди "Файненшъл Таймс" констатира, че на зърнените пазари са се засилили страховете от навлизането на световната икономика в продоволствена криза. Специалистите не изключват повторение на кризата от 2007-2008 г., когато заради недостиг на зърно цените стремително тръгнаха нагоре, което пък предизвика социални вълнения в редица страни.

В разпространен оценъчен доклад министерството на селското стопанство на САЩ не изключва "драматично съкращаване" – до най-ниското равнище за последните 14 г. – на реколтата от царевица в страната.

"Смятам, че вече се намираме в условия на продоволствена криза", цитира "Файненшъл Таймс" ръководителя на отдела за стоковите пазари на банка "Морган Стенли" Хусейн Алидин. Световните пазари реагираха нервно на съобщението на американското министерство на селското стопанство. В петък, 8 октомври, цените на царевицата на Чикагската борса се покачиха с 10% - граница, след която търговията се прекратява.

 

Етикети зърно, пазар, цени
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.