1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Внасяме 6 000 тона свинско с ниско мито догодина

Внасяме 6 000 тона свинско с ниско мито догодина

Очаква се правителството да одобри нов импорт на месо за януари - юли

 

Квота за внос на 6 000 тона замразено свинско месо при по-ниски мита се очаква да одобри правителството за първото полугодие на 2005 г. Искането е отправено от Асоциацията на месопреработвателите, за да се реши проблема с недостига на суровина и поскъпването на месото и колбасите.

Преди ден кабинетът одобри автономна квота за внос на 3000 тона замразено обезкостено свинско месо до края на годината. То ще влезе в страната при мито от 150 евро/тон докато нормалното мито е 40%, но не по-ниско от 622 евро/тон. Същите условия вероятно ще важат и за квотата от 6000 тона догодина. Извън нея предприятията в бранша имат право на безмитен внос на още 9 000 тона от ЕС. Тази година обаче количеството по нея бе изчерпано за около 20 дни през юли заради недостига на суровина за преработка.

Първоначално настоявахме за квота от 15 000 тона догодина, но до няколко месеца се очаква и родното производство да се стабилизира, коментираха от АМБ. Според изпълнителния директор на асоциацията д-р Светла Чамова вносът при по-ниски мита ще регулира цените на пазара, за да не се повтори тазгодишното поскъпване. През последните 4-5 месеца изкупните цени на свинете стигнаха 2,50 лв. за килограм, а месото и колбасите поскъпнаха с около 30%.

Разрешаването на внос при по-ниски мита за тази и следващата година бе излишно, защото вече няма туристи, а консумацията на свинско през зимата традиционно пада с около 30% спрямо летните месеци, коментира секретарят на Асоциацията на фермерите Теодор Иванов. Стимулирани от добрите изкупни цени, повечето свиневъди увеличиха броя на животните си и още през януари-февруари на пазара ще има достатъчно животни и месо, посочи той.

Според него евтиният внос няма да доведе до по-ниски цени на свинското. Единственият ефект ще е, че търговците и преработвателите ще си запазят печалбата, заяви Иванов.

Производители дори обвиниха правителството, че се стреми предизборно да осигури евтино месо, без да се интересува от състоянието на свиневъдството. По данни на месопреработвателите годишно секторът се нуждае от около 70 хил. тона свинско, докато у нас се произвеждат едва около 41 хил. тона. Останалото месо се добива в личните стопанства и не стига до кланиците и пазара.

Това принуждава предприятията да си набавят недостигащите количества чрез внос, основно от ЕС. До края на септември тази година у нас са внесени 16 793 тона свинско месо, от които  - 13 495 т замразено, а 3 299 т - осолено. Средната декларирана стойност на замразеното месо е била 2 115 лв./т, а на осоленото - 1 435,13 лв./т. В сравнение със същия период на миналата година вносът на свинско месо е намалял със 7,1%, заради по-ограничените възможности за внос при преференциални мита. До май тази година България имаше право на внос на свинско месо и от страните от ЦЕФТА при мито от 25% и без ограничение на количеството.

Традиционно най-голям у нас е вносът на обезкостено свинско месо, което се използва предимно при производството на колбаси. Доставените количества тази година са 11 549 тона. Най-много свинско месе е внесено от Дания, Полша, Бразилия, Франция и Испания./monitor.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.