1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Внасяме брашно по 400 лева за тон

Внасяме брашно по 400 лева за тон

2019 тона брашно са внесени у нас между 1 и 13 януари.

 

2019 тона брашно са внесени у нас между 1 и 13 януари, след като падна митото върху импорта на суровината. Това обяви зам.-шефът на Агенция "Митници" Димитър Толев на дискусия за зърнения пазар. Най-голямата част от вноса е от Турция, има и малко количества от Гърция. Цените обаче не са по-ниски от тези на вноса през 2003 г., когато имаше 25-процентна ставка, коментира Толев.

Брашното влиза на 390-410 лв. В края на януари представители на икономическото и земеделското министерства и експерти от бранша ще обсъдят дали да се отмени 6-месечната мярка за безмитен внос. Нулевото мито може да доведе до фалити на мелничари, коментира Петър Христов от Федерацията на мелничарите.

Поевтиняването на хляба в последните седмици не е свързано с цената на брашното, а с нелоялната конкуренция в бранша. Това заяви Георги Бекяров, шеф на сдружение "Хляб за България". Според него цените ще се стабилизират на около 580 лв. за тон с ДДС.

С 13 стотинки падна от вчера цената на хляб "Стара Загора" в Разград. Самун от 700 г вече се продава за 57 ст. от почти всички фирми в региона./standartnews.com

 AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.