1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Внос от 3000 т свинско задържа цените на месото

Внос от 3000 т свинско задържа цените на месото

 

Министерският съвет разреши внос на 3000 т замразеното обезкостено свинско месо за преработка с мито 150 евро на тон, съобщи правителствената информационна служба. Сделките трябва да се осъществят до края на годината.

Решението е продиктувано от ситуацията на пазара на свинско месо, свързана с увеличаването на цените. Целта е и предотвратяването на евентуален недостиг на свинско месо за преработка в края на годината, когато консумацията му значително се повишава.

Тази година свинско сме внасяли основно през месец юли в рамките на преференциалната квота за внос от ЕС в размер на 9000 т. Тя е изчерпана за няколко дни. Прилаганата на общо основание ставка на митото от 40 на сто, но не по-малко от 622 евро е протекционистична за местното производство на този вид месо и прави вносът му неатрактивен.

От началото на година до края на септември са внесени 16 793 т свинско. От тях 13 495 т са замразено, а 3299 т - осолено месо. В сравнение със същия период на миналата година количествата са със 7,1 процента по-ниски, заради по-ограничените възможности за внос на преференциални мита през 2004 г. Причина за спада е и нарастването на цените на международните пазари. Най-много свинско месо е внесено от Дания, от Полша, от Бразилия, от Франция и от Испания./mediapool.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.