1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Вносът на румънско агнешко подбива изкупната цена на нашето месо

Вносът на румънско агнешко подбива изкупната цена на нашето месо

В момента килограм агнешко във Велико Търново е между 11,50 и 13,50 лв./кг

 

Вносът на по-евтини агнета от Румъния "удари" изкупната цена на родните, оплакват се фермери от Великотърновска област. Те настояват да получават по 6 лв./кг  за продукцията си, а получават по 4, най-много 4,30 лв за килограм. Миналата година изкупната цена е била същата.

Толкова плащат в момента за килограм живо тегло търговците в Румъния. Там обаче фермерите получават държавна субсидия от 1 евро/кг. В северната ни съседка няма лицензирани кланици, което е добре за българските производители. Те купуват агнета от там, колят ги у нас и после реализират месото на вътрешния пазар. Впоследствие фирмите, които имат право, го изнасят в страните от ЕС.

"Не обвиняваме фирмите, защото това е пазарна икономика и всеки гледа да купи по-евтина продукция", обяснява Георги Тончев, председател на Регионалната асоциация на млекопроизводителите и месопроизводителите.

"Разходите ни постоянно се увеличават и с тези изкупни цени ни е трудно да ги покриваме, да печелим и да оцеляваме", оплакват се овцевъдите. Държавата не субсидира месодайното овцевъдство. Помощи се отпускат единствено за млякото.

Заради липсата на субсидии агнешкото месо у нас е скъпо. В магазините във Велико Търново все още няма търсене, тъй като стоката е сезонна. Цената й обаче е по-висока с около 5 % в сравнение с миналата година. В момента  цената на агнешкото върви между 11,50 и 13,50 лв./кг.

 

 

 

 

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.