В момента килограм агнешко във Велико Търново е между 11,50 и 13,50 лв./кг
Вносът на по-евтини агнета от Румъния "удари" изкупната цена на родните, оплакват се фермери от Великотърновска област. Те настояват да получават по 6 лв./кг за продукцията си, а получават по 4, най-много 4,30 лв за килограм. Миналата година изкупната цена е била същата.
Толкова плащат в момента за килограм живо тегло търговците в Румъния. Там обаче фермерите получават държавна субсидия от 1 евро/кг. В северната ни съседка няма лицензирани кланици, което е добре за българските производители. Те купуват агнета от там, колят ги у нас и после реализират месото на вътрешния пазар. Впоследствие фирмите, които имат право, го изнасят в страните от ЕС.
"Не обвиняваме фирмите, защото това е пазарна икономика и всеки гледа да купи по-евтина продукция", обяснява Георги Тончев, председател на Регионалната асоциация на млекопроизводителите и месопроизводителите.
"Разходите ни постоянно се увеличават и с тези изкупни цени ни е трудно да ги покриваме, да печелим и да оцеляваме", оплакват се овцевъдите. Държавата не субсидира месодайното овцевъдство. Помощи се отпускат единствено за млякото.
Заради липсата на субсидии агнешкото месо у нас е скъпо. В магазините във Велико Търново все още няма търсене, тъй като стоката е сезонна. Цената й обаче е по-висока с около 5 % в сравнение с миналата година. В момента цената на агнешкото върви между 11,50 и 13,50 лв./кг.