1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Вносът от Украйна не влияе върху зърнения пазар в Полша

Вносът от Украйна не влияе върху зърнения пазар в Полша

Това показват резултатите от проучване, проведено от Независимия институт за обществени финанси във Варшава

Противно на прокарваното от протестиращите полски фермери мнение, вносът на аграрни продукти от Украйна не влияе върху тамошния зърнен пазар. Това показват резултатите от проучване, проведено от Независимия институт за обществени финанси във Варшава.
 
В публикувания доклад се казва, че вносът на зърнени продукти от Украйна не оказва съществено влияние за поевтиняването на зърното в Полша, нито пък за ценовата ситуация в целия Европейски съюз. Не отговаря на истината и твърдението на някои от лидерите на протестите, че една част от украинското зърно пристига през Литва. Статистиката сочи, че през последните години доставките от балтийската страна непрекъснато намаляват.
 
Експертите изтъкват също така, че широко разпространеното в Полша мнение, че ембаргото върху украинския внос ще стабилизира вътрешния пазар, е погрешно. В действителност забраната е оказала съвсем малко влияние върху цените и условията на вътрешния пазар на Европейския съюз, тъй като цените зависят от много други фактори, в това число геополитическата ситуация в света.
 
Институтът подчертава, че не украинските доставки са основната причина за икономическите предизвикателства, пред които в момента са изправени полските земеделски стопани. Като цяло Полша има отрицателен баланс при търговията с аграрни продукти с източната си съседка, но това не се отнася за всички сектори. При месото и млечните продукти например балансът е положителен. Трябва да се вземе предвид и факта, че едно всеобхватно ембарго няма да променят ситуацията в Полша, понеже цените на световните пазари играят много по-голяма роля. Експертите припомнят, че за миналата година Полша е внесла само 1 милион тона зърно от Украйна, което на фона на местната реколта от 35,2 милиона тона е едно съвсем незначително количество.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.