1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Връщаме се към ниски цени от 2006 година

Връщаме се към ниски цени от 2006 година

Анализ на ДКСБТ

Цените на хранителните стоки тръгнаха към нивата от 2006 г. Това сочи проучване на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата за ценовите равнища от 1999 до 2009 г., цитирано от Труд. През настоящата година цените тръгват упорито надолу и вече са на нивата от 2007 г., отчита комисията. При това сравнение трябва да се има предвид, че преди две години храните поскъпнаха рязко заради голямата суша. Може да се каже, че през 2008 и 2009 г. цените им се стабилизират, отчитат експертите от комисията. През последния месец почти всички стоки за трапезата струват по-евтино спрямо юли. Разликата е от 1 до 3 на сто. Най-сериозно е паднала стойността на олиото - с 41%, на брашното - 25%, и на млечните произведения - средно с около 15 на сто. Малко по-висока е цената на яйцата - 6,3% спрямо миналия месец. По-евтино се харчат всички плодове и зеленчуци - праскови, дини, пъпеши и ябълки. Поскъпват лимоните с 21 на сто.

Според данните на комисията най-стабилната стока на пазара се оказва динята. През последните пет години цената й е около 30 ст. за кило и почти не се променя. Почти същата е ситуацията и при скумрията - от 2005 до 2009 г. тя струва около 2,80 лв. за килограм. През последната година е около 3,20 лв. на едро, отчита държавната комисия.

Най-скъпият град в България си остава Варна, личи още от статистиката на държавните експерти. Там е най-висока цената на олиото - 2,10 лв. за литър на едро. Яйцата в морската столица коват рекордните 0,20 ст. за бройка, а при фасула разликата с Благоевград е близо 50 ст. за килограм.

Най-евтиният град е Враца, тъй като покупателната способност на жителите му е най-ниска. Там брашното се харчи за 0,46 лв./кг, двойно по-евтино от София - 0,87 лв./кг на едро.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.