Вредните вещества в някои храни

Ако искате да се предпазите от излишни проблеми със здравето, трябва да избягвате употребата на някои обичайни продукти

Често естественото ниво на токсини в плодовете и зеленчуците е по-високо, отколкото в продуктите, произвеждани по заводски път. Тези естествени токсини могат да бъдат причина за редица заболявания (дори и ракови), както и за вродени недъзи.

Ако искате да се предпазите от излишни проблеми със здравето, трябва да избягвате употребата на някои обичайни продукти, особено в големи количества. Здраве.бг предлага списък на най-опасните за здравето групи химически вещества и храни, в които те могат да се срещнат:

Соланин

Когато извадените картофи са подложени на прякото въздействие на светлината, тяхната повърхност може да позеленее в резултат на отделянето на хлорофил. Позеленяването се съпровожда и от образуване на соланин - токсин, опасен за здравето.

Най-голяма е концентрацията на соланин под самата кора на картофите, но ако ги изрязваме по-дълбоко по време на белене, можем да избегнем попадането на голямо количество от този токсин в организма.

Приготвянето на зеленчуци на пара или в кипяща вода намалява нивото на соланин в тях до 40%.

Соланинът може да стане причина за стомашни разстройства и за проблеми с дихателните органи. Доказано е също, че в големи количества той често води до аборт.

Цианогенни гликозиди

Тези вредни вещества понякога се съдържат в много зеленчуци като зелето, бялата ряпа, целината.

Въпреки мнението на специалистите, че тези продукти са отлично профилактично средство срещу раковите заболявания, при наличие на големи количества цианогенни гликозиди те влияят негативно върху работата на щитовидната жлеза и водят до образуването на гуша.

Това обаче се отнася само до употребата на тези продукти в суров вид. Ако се варят, те не представляват опасност.

Микотоксини

Микротоксините са една от най-опасните за здравето групи вредни химични вещества, съдържащи се в храните. Причина за тяхното образуване са гъбичните образувания, в това число и плесента.

Най-често микротоксините се срещат в хранителните продукти, приготвени от зърнени култури и орехи. Тези вредни вещества могат да станат причина за ракови заболявания и цироза на черния дроб, а също за отслабване на имунитета.

Нитрати

Нитратите не се отнасят към канцерогените, но опитите с животни показват, че нитрозамините, които се формират от нитратите и нитритити в стомаха, водят до появата и развитието на ракови заболявания.

Нитрати обикновено се добавят в месото, за да се удължи срока на годност. Те могат да се срещнат и в натурални продукти - в спанака, цвеклото, зърнените култури и ряпата.

Тези храни не бива да се консумират в големи количества от децата, защото киселинността в техния стомах е по-малка, а организмът не може да се справи с голямото количество нитрати.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.