1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Все по-малко сладкарски изделия консумират българите заради високата цена на захарта

Все по-малко сладкарски изделия консумират българите заради високата цена на захарта

На борсите цената на захарта достигна 2,30 лева

Все по-малко сладкарски изделия консумират българите заради високата цена на захарта, алармира вчера (23.08.2011 г.) шефката на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Мариана Кукушева. Според нея потреблението на сладкарски и тестени изделия се е свило с около 30 на сто, а намалението ще продължи, ако захарта остане скъпа за малките производители. У нас има около 1000 фирми, заети в този сектор, очаква се високите цени на основната им суровина да доведе до фалит в бранша, уточнява Кукушева, цитирана от в.Монитор.

Две борси в света определят котировките на сладката стока в Лондон и в Ню Йорк. Според европейската селскостопанска политика 80 на сто от суровината в общността трябва да бъде собствено производство, а 20 – от внос. У нас обаче от три години изобщо не се отглежда захарно цвекло, а квотата ни за производство е нулева, уточни председателят на управителния съвет на Асоциацията на търговците на захар в България Красимир Добрев.

Около 60-70 на сто от европейските квоти са разпределени между 5-6 страни, които имат стабилно производство на суровина и не зависят от реколтата от Южна Америка. Повишените цени неизбежно се отразяват на потреблението, каза Добрев, но засега в големите производители нямат проблеми. Откроява се обаче тенденцията търговците да поръчват повече стоки от евтиния сегмент Много български производители прибягват до заместители на захарта, казва Кукушева.

На борсите цената на захарта достигна 2,30 лв. Браншът е принуден да свива производството си и заради повишението на енергийните разходи с 35% след скока на електроенергията от 1 юли. Тя предупреждава, че вносните захарни продукти много често се правят със заместители и подсладители, които са резултат от химическа обработка. Много често в пакетираните сладкиши се използва глюкозо-фруктозният сироп, чиято цена е наполовина от тази на захарта.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.