1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Все повече германски вериги за хранителни стоки са принудени от клиентите си да намалят опаковките

Все повече германски вериги за хранителни стоки са принудени от клиентите си да намалят опаковките

На фокус са най-вече свежите зеленчуци и плодове

Все повече германски вериги за хранителни стоки са принудени от клиентите си да намалят опаковките. В момента най-голямата компания си е поставила конкретна цел – до 2025 година да намали опаковъчните материали за продуктите от собствената марка с 30 процента.

Освен това пет години по-рано, т.е. до 2020-та, всички тези опаковки трябва да са от рециклируеми материали. От централата съобщиха, че започват преговори с всички доставчици, при които ще се разглеждат възможности за по-екологично използване на опаковки, както и за премахването им.

На фокус са най-вече свежите зеленчуци и плодове, при които потребителите все по-често изразяват недоволството си, че са обвити поотделно в прозрачно фолио, или че се предлагат в пластмасови тарелки и кутии. В повечето случаи става дума за вакуумирани краставици и опаковани банани. По данни на компанията през последните 5 години са приложени мерки, с които опаковките са намалени с около 10 процента.

Подобни идеи има и при други големи вериги. Някои наблягат на по-малко опаковки при транспорта на стоките, други премахват като първа стъпка еднократните найлонови торбички.

Фирма си е поставила целта до 2030 година да премине на рециклируеми материали при всички продукти, продавани под собствените марки. Друга иска да съкрати опаковките с 20 процента до 2025 година. Тестват се и различни природосъобразни материали, като картони, направени от трева. Вместо хартиени етикети, при някои по-едри плодове и зеленчуци като пъпеши, авокадо и сладки картофи, информацията се отпечатва с лазер върху външната обвивка на плода.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.