1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Ябълка и слива са най-търсените на пазара в Добрич плодни дръвчета

Ябълка и слива са най-търсените на пазара в Добрич плодни дръвчета

Средната цена на едно дръвче е 6 лева

Ябълка и слива са най-търсените на пазара от жителите на Добрич плодни дръвчета този сезон. Това каза търговец на централния кооперативен пазар в града, предаде Агенция "Фокус".

Ябълката е много обичан плод от всички, а сливата е подходяща за директна консумация, за сладка или приготвяне на ракия, която има важна роля в бита на българина, коментира търговецът голямото търсене на този вид дръвчета. Средната цена на едно дръвче е 6 лева. По-скъпо се продават бадемите – по 8 лева, като тях ги купуват хората, които имат имоти край морето, където климатът е по-благоприятен за тези дръвчета. Дрянът е с цена от 10 лева и се търси изключително много от турската етническа група у нас, като продавачите не знаят точно на какво се дължи засиленият интерес към този плод. Най-скъпо сред плодните дръвчета се продава хинапът – 20 лева. Това е сравнително ново за нашия пазар плодно дръвче и се предлага от миналата година. Плодовете му още се наричат китайска фурма.

За разлика от предишни години, сега търговците на плодни дървета в Добрич обръщат по-голямо внимание и на визията на предлагането. Някои са подредили до стоката си импровизирани табла със снимков материал на плодовете, които раждат дръвчетата, продавани от тях. Поизбеляла снимка например представя как изглеждат плодовете на така наречената „колонна ябълка”. Черешовите дръвчета пък са сред най-малко търсените. Търговците обясняват липсата на интерес към тях с оправданието на клиентите, че плодовете трудно се берат.

Започна търговията и на разсади цветя за градини и балкони. Предлагат се най-популярните пролетни – иглика, която е най-скъпа (2,00 – 2,50 лева), петунии и парички (с цена между 1,00 и 1,20 лева). Продават се и каскадни мини теменужки. Саксия с тях струва 6 лева. След около седмица ще започне предлагането и на други каскадни цветя, като най-търсени от тях са петуниите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.