1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Ядем евтини домати и скъпо сирене

Ядем евтини домати и скъпо сирене

 

Средно с 36 ст. за килограм е паднала цената на доматите, отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. В момента цената на червения зеленчук по пазарите е около 84 ст./кг. Поевтинели са и другите сезонни плодове и зеленчуци. Дините се търгуват с 29 ст. по-евтино, а кайсиите - с 45 ст. Най-много е паднала цената на краставиците. В момента килограмът се продава за 55 ст.

Млечните продукти обаче поскъпват. Кравето сирене е скочило с 13 стотинки през юли в сравнение с юни. Кашкавалът "Витоша" се предлага с 0,08 лв. по-скъпо. Увеличението на цените е сезонно, смята Ваня Зидарова от комисията. Килограм захар пък гони левче. Промяната в стойността е заради споровете около квотите за суровини.

Заради притесненията за слаба реколта пък поскъпна брашното. Изчерпаните количества от стара реколта надуха цените и на олиото. Въпреки това от комисията не очакват ново поскъпване на брашното, захарта и олиото през следващите месеци. С 1 стотинка се е повишила цената бирата. Малотрайните пушени колбаси са със 7 ст. по-скъпи, а шпековият салам е поевтинял с 4 стотинки. Цената на замразените пилета се е повишила с 18 стотинки до 3,20 лева за килограм./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.