1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Ягодите и черешите се сринаха до 1,50 лв. килото

Ягодите и черешите се сринаха до 1,50 лв. килото

 

Ягодите и черешите се сринаха до 1,50 лева за килограм на благоевградския пазар. Само за няколко дни цените на първите български плодове, излезли на пазара, паднаха с повече от 6 лева. "Причината за ниските цени е жегата, която много бързо разваля плодовете. Така аз и колегите сме принудени да свалим цените близко до тези, на които ги купуваме, само и само да се продадат, а не да ги държим, докато се развалят. Температурите са голям проблем при ягодите, които са изключително малотрайни и се развалят за два-три дни. При черешите срокът е малко по-дълъг, но и те не са трайни плодове", коментира Милена Кантова, продавачка на кооперативния пазар. С новите цени търговците продават по над 15 килограма от плодовете. Тъй като хората се опасяват, че цените на ягодите едва ли ще паднат повече, купуват направо с касетки. Въпреки това оплаквания по отношение на плодовете не липсват. "За съжаление нашите плодове станаха като турските и македонските. Ягодите нямат почти никакъв вкус за сметка на отличния им търговски вид. От седмица купувам заради децата, но не са сладки, и след като хапнеш ягодата, остава един метален вкус, което е ужасно. Много от хората се оплакват, че дори получават киселини. Ако не са синовете ми, никога не бих купила нито ягоди, нито череши", коментира Мария Будинова.
Според хората причина за безвкусните плодове са торовете, с които се обработват градините. "Десет минути след като измием ягодите, те стават на каша в чинията. Такова нещо не е било никога", допълни Будинова. Тя допълни, че предпочита да си купува плодове и зеленчуци от бабите, които продават по кило-две на сергиите пред пазара, тъй като поне знае, че те нямат пари за скъпи препарати и всичко, което са произвели, е добро.
За разлика от плодовете пресните картофи, освен че не стават по-евтини, дори покачват цената си. В момента кило от тях най-евтино може да се намери по 1,40 лева. За сравнение, по това време миналата година цената им се движеше между 50 и 80 стотинки за килограм./viara-online.com

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.