японското свиневъдство се е възстановило след епидемията от диарията по свинете
След значителния ръст с 12 % на японския внос на свинско месо през 2014 година, през първото полугодие на 2015-та е регистриран спад с 4,4 на сто, или минус 17 хиляди до 380 хиляди тона. По данни на статистиката в Токио стойността на импорта е намаляла с 4 % до 206 милиарда йени, т.е. приблизително милиард и половина евро.
Като основна причина за този спад японските експерти сочат факта, че японското свиневъдство се е възстановило след епидемията от диарията по свинете.
Основен доставчик на свинско месо остават Съединените Щати, като покупките от там са спаднали с 6 %. На второ място е Дания, но доставките от скандинавската страна са намалели с близо една четвърт, колкото и от Чили. Ръст в експорта за Япония отбелязват Канада, Мексико и Испания.