1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Яйцата продължават да поевтиняват

Яйцата продължават да поевтиняват

Най-ниски цени на дребно в ГТВ на яйца (размер M и L) се отчитат в Хасково

През анализирания период (18 - 25.04.2012 г.) яйцата продължават да поевтиняват за поредна седмица. Средно за страната, цените по веригата на предлагане намаляват с 0,02 – 0,03 лв./бр. спрямо предходната седмица, като понижението е най-значително при яйца размер – М, предлагани в големите търговски вериги.

По данни на ДКСБТ средната за страната цена на едро на яйца - размер М е 0,24 лв./бр. - с 0,02 лв./бр. по-ниска спрямо предходния период. Предлагането на яйца на борсите варира от 0,23 лв./бр. до 0,26 лв./бр. В почти всички области се отчита намаление на цените от 0,01 лв./бр. до 0,05 лв./бр., най-значително в Разград и Ямбол.

Средно за страната, цените на яйца в големите търговски вериги (ГТВ) намаляват с 0,03 лв./бр. за размер М и с 0,02 лв./бр. за размер L.

Най-ниски цени на дребно в ГТВ на яйца (размер M и L) се отчитат в Хасково.

По области, цените на дребно на яйца – размер М в ГТВ са в границите от 0,21 лв./бр. до 0,30 лв./бр., като най-високата стойност се наблюдава в Разград и Русе. В повечето области е регистрирано понижение на цените с между 0,01 и 0,08 лв./бр. В шест области се отчита леко поскъпване на яйцата от този размер с 0,01 лв./бр.

В големите супермаркети цените на яйца - размер L се движат в интервала от 0,24 лв./бр. до 0,34 лв./бр. В по-голямата част от страната се наблюдава поевтиняване на яйцата от този размер в ГТВ,  достигащо до 0,06 лв./бр. в Бургас, Сливен и Ямбол.

През анализирания период, средно за страната, цените на яйцата в другите търговски обекти (ДТО) бележат понижение с по 0,02 лв./бр. и за двата размера.

Най-ниските стойности на яйца (размер M и L) в ДТО са регистрирани в Благоевград и Кюстендил, а най-високите във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен.

В ДТО предлагането на яйца - размер M е в ценовия диапазон от 0,24 лв./бр. до 0,32 лв./бр. В преобладаваща част от областите се отчита намаление на цените с между 0,01 и 0,05 лв./бр., като най-сериозно поевтиняване има в областите Бургас, Сливен и Ямбол.

Цените на яйца - размер L, предлагани в ДТО, са в интервала от 0,25 лв./бр. до 0,33 лв./бр. При този размер яйца също се наблюдава спад в цените, достигащ до 0,05 лв./бр. в Бургас, Сливен и Ямбол.

През изтеклата седмица маржът между цените на едро на яйца - размер М и тези на дребно в ГТВ е средно 0,02 лв./бр., като достига до 0,07 лв./бр. в Разград. В по-малките магазини тази разлика е средно 0,03 лв./бр., като достига до 0,08 лв./бр. в Плевен.

Средно за страната, цените на дребно на яйца - размер L в големите супермаркети са по-високи от тези в по-малките търговски обекти с 0,03 лв./бр. При размер M тази разлика е 0,01 лв./бр. в обратна посока.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.