1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Яйцата размер М в големите вериги леко поскъпнаха

Яйцата размер М в големите вериги леко поскъпнаха

Яйцата се търгуваха в интервала от 0,22 лв./бр. до 0,27 лв./бр

По данни на ДКСБТ в периода 23 – 30 юли 2014 г. средните цени на едро и на дребно на яйца за страната като цяло остават без промяна спрямо предходната седмица. Изключение прави средната цена на дребно на яйца размер М в големите супермаркети, при която се отчита леко повишение.

За периода на наблюдение предлагането на едро на яйца - размер М е в ценовия диапазон от 0,13 лв./бр. до 0,22 лв./бр., като най-ниска стойност се отчита в Хасково, а най-висока във Варна. Седмично увеличение на цените по тържищата е налице в седем области, най-чувствително в Монтана – с 0,02 лв./бр. Средната стойност за страната се задържа на ниво от 0,17 лв./бр.

Средната цена на дребно на яйца – размер М в големите търговски вериги (ГТВ) е 0,26 лв./бр., с 0,01 лв./бр. по-висока на седмична база. Стойностите по области са в интервала от 0,22 лв./бр. до 0,27 лв./бр. Спрямо предходния седмичен период, леко поскъпване на яйцата от този размер (с 0,01 лв./бр.), е регистрирано в областите Варна и София, а поевтиняване (с 0,01 лв./бр.) - единствено в Русе.

Цените на яйца - размер L в ГТВ се движат в границите от 0,24 лв./бр. до 0,32 лв./бр. Най-ниската стойност се наблюдава в Шумен, а най-високата – във Враца, Монтана и Русе. В сравнение с предходната седмица, леко повишение на цените се отчита в област Силистра (с 0,01 лв./бр.), а понижение (също с 0,01 лв./бр.) - в Пловдив. Средната стойност за страната остава 0,28 лв./бр.

Средно за страната, цената дребно на яйца - размер M в другите търговски обекти (ДТО) се запазва на ниво от 0,22 лв./бр. По области, цените варират от 0,19 лв./бр. (Пазарджик и Смолян) до 0,26 лв./бр. (Ямбол). В единадесет области яйцата от този размер се предлагат в по-малките магазини на цени, с 0,01 – 0,02 лв./бр. по-високи в сравнение с предходната седмица.

Цените на яйца - размер L в ДТО са в интервала от 0,20 лв./бр. до 0,26 лв./бр. Спрямо предходния седмичен период, в единадесет области се отчита повишение на стойностите с 0,01 лв./бр. Това не дава отражение на средната цена за страната и тя остава 0,24  лв.бр.

През изтеклата седмица маржът между цените на едро на яйца - размер М и тези на дребно е средно 0,09 лв./бр. в ГТВ и 0,05 лв./бр. в ДТО, като в област Хасково достига съответно до 0,13 и 0,11 лв./бр. Изключение е област Смолян, където цените на дребно в по-малките магазини са по-ниски от тези на едро с 0,02 лв./бр.

Средно за страната, цените на яйцата в големите супермаркети са с 0,04 лв./бр. по-високи от тези в другите търговски обекти и за двата наблюдавани размера.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.