1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. За седмица цените на захарта на вътрешния пазар са нараснали с около 50%

За седмица цените на захарта на вътрешния пазар са нараснали с около 50%

Поскъпването на международните пазари е свързано с дефицита на суровината

 

Само за седмица цените на захарта на вътрешния пазар са нараснали с около 50 процента, съобщиха търговци. Вчера всичките захарни заводи в страната покачиха офертите за търговците на едро от 1100 лв. на 1400 лв. за тон. В големите търговски вериги килограмът вече се продава по 1.50 лв. при 1.05 лв. в началото на февруари. Резкият скок паникьоса търговците, които очакват поскъпването да продължи.

В края на януари световните борси отбелязаха неочакван пик в цените на суровата захар дори за експертите в бранша. В началото на декември котировките на Нюйоркската борса за една либра са били 13 евроцента, докато сега те достигат 19.30 евроцента, обясниха експерти. Това автоматично ще рефлектира върху вноса на суровината в страната. На пристанище Варна товарите със сурова захар вече ще влизат по 470 долара за тон при 240 долара преди два месеца, сочат разчетите.

Повечето преработватели са внесли суровината от безмитната квота след поскъпването на световните цени, поясни Петър Стойков, изпълнителен директор на пловдивския завод "Кристал". Преди две седмици земеделското министерство разпредели първата част от 150 хил. т сурова захар, която преработвателите могат да внесат с 5- вместо 50-процентно мито. За цялата година заводите разчитат на 250 хил. т захар, която влиза на преференциални цени.

Хора от бранша настояват квотата да бъде увеличена поради нарасналото вътрешно потребление на захар. Последните разчети сочат, че за 2005 г. захарната и шоколадовата индустрия е увеличила капацитета си и годишно заводите трябва да преработват около 300 хил. т сурова захар. Производителите на сладкарски изделия и шоколади още не са реагирали на поскъпването на захарта. Търговците на дребно обаче са в паника и вчера на много места бяха скрили пакетите в очакване на по-високи цени.

Поскъпването на международните пазари е свързано с дефицита на суровината. Освен лошата реколта през миналата година най-големият производител на захарна тръстика - Бразилия, вместо да изнася, започна да я използва като биогориво. Суровината се използва за добив на етанол, който все повече замества петролните горива.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.