1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Забраната за износ на палмово масло от Индонезия продължава да оказва влияние върху маслодайните култури

Забраната за износ на палмово масло от Индонезия продължава да оказва влияние върху маслодайните култури

Продължи поскъпването на земеделските култури на световните борси

Нови рекордни нива достигнаха цените на царевицата вчера. Основният аргумент е неблагоприятното време в Царевичния пояс на Съединените щати, където ниски температури и продължителни валежи забавиха сеитбената кампания. В същото време в американската прерия, където се отглежда пшеница, от седмици не е валяло. Сушата в тези части на САЩ, както и войната в Украйна, са причините за продължаващото поскъпване на хлебното зърно в Париж. На тези аргументи засега не могат да се противопоставят рекордните площи в Канада, нито очакваната голяма реколта в Русия. 
 
Наложената преди дни забрана за износ на палмово масло от Индонезия продължава да оказва влияние върху пазара за маслодайни култури и доведе до значително поскъпване на соята и соевите продукти. За разлика от тях европейската рапица вчера остана на червено. 
 
Към 12 часа българско време днес ситуацията в Чикаго и Париж е следната. Майският контракт на пшеницата във френската столица отбеляза покачване с 1 евро и 25 цента до 419 евро и 75 цента за тон, а при септемврийските доставки поскъпването беше с 1 евро и 75 цента до 380 евро за тон. Подобно на хлебното зърно, цената на царевицата също се вдигна и юнските доставки добавиха 5 евро до 354 за тон.
 
В Чикаго при днешната предборсова търговия майските доставки на пшеницата записаха минус цент и половина до 1078 и 50 за бушел, а царевицата от същия контракт поскъпна с 5 цента до 820 и 50 за бушел. Цената на овеса продължи надолу, губейки 22 цента и три четвърти до 671 и 25 за бушел, докато при ориза имаше спад с 11 цента до 16 долара и 55 цента за 50 килограма.
 
В четвъртък до 12 часа българско време рапицата от майските доставки в Париж добави 1 евро до 1046 евро за тон, докато соята отвъд Океана поевтиня с цент и половина до 17 долара и 25 цента за бушел. С 66 цента до 87 долара и 14 цента за фунт падна цената на соевото масло, а соевото брашно записа плюс половин цент до 451 и 50 за тон. На селскостопанската борса в Ешборн промени в цените нямаше. 
 
Петролът днес по обяд продължава възходящата си тенденция. Американският суров нефт поскъпна със 72 цента до 102 долара и 74 цента за барел, а сортът Брент се продаваше за 105 долара и 96 цента, отчитайки плюс 64 цента. Природният газ се продаваше за 7 долара и 33 цента за мегаватчас, като цената се покачи с 25 цента. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.