1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Забраняват лова в Бургаско за ограничаване разпространението на шап

Забраняват лова в Бургаско за ограничаване разпространението на шап

Последно в страната ни е имало такова заболяване през 1996 година

Забранява се всякакъв лов на територията на Бургаска област с цел да се ограничи разпространението на шап сред животните, предаде Агенция "Фокус". Засега сред домашните животни шап не е открит и за да се ограничи разпространението му за тях се въвежда оборен режим на отглеждане. Това се отнася за животните в общините Царево и Малко Търново. Днес епизоотичната комисия ще решава на място дали да бъде включена и Средецка община. За тази цел пристига и министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов.

Забранява се излизането на животни извън Бургаска област. В Малко Търново и Кости ще бъдат свикани местни комисии с участието на експерти, които ще обхождат една по една къщите, където има домашни животни, за да ги прегледат. Ако се наложи ще има и т. нар. санитарен отстрел.

Д-р Германов подчерта, че болестта бързо се разпространява, но не е опасна за хората. Участие в епизоотичната среща днес обаче не взеха представители на засегнатите общини. Присъства председателят на Ловно-рибарско дружество „Лебед” Невен Каравасилев, който предложи периметърът да се разшири до Созополска община, тъй като там на много места има големи групи от диви прасета. Директорът на Областната дирекция на МВР в Бургас комисар Милен Димитров запита колко ще продължи тази акция. По думите на д-р Германов до шест-седем дни. Той не скри и факта, че страната ни има опит в борбата при шапа при домашните животни, но той не е толкова голям при дивите. Последно в страната ни е имало такова заболяване през 1996 година. Ваксинацията не е разрешена, а единствената борба с болестта е убиването на животните, при което собствениците им търпят големи финансови загуби, въпреки че се получава обезщетение на пазарна цена за съответното животно.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.