1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Захарта поевтинява до Нова година

Захарта поевтинява до Нова година

 

Захарта на световните пазари продължава да поевтинява, което в комбинация с падането на щатския долар ще обуславя по-нататъшния спад на цените й у нас.

От юли до ноември рафинираната захар на Лондонската борса е поевтиняла с една четвърт от 465 на 346 долара за тон.

За същия период на Нюйоркската борса цената на суровата захар е слязла с 28 на сто - от 348 на 252 долара за тон.

Според проучване на ССБ в България средната цена с ДДС е 1,36 лв./кг, като максималните нива се колебаят от 1,60 до 1,90 за кг.

Има два фактора противоречиви фактора, които ще влияят на цената на захарта през следващите месеци. За падане на цените ще помагат снижаващите се котировки на американската валута и конюнктурата на международните пазари.

От 1 януари обаче България трябва да въведе 10 пъти по-високо вносно мито за суровата захар, като нарастването му ще е от 5 на 50 процента. Този факт първоначално ще играе задържаща роля за по-бързото поевтиняване на захарта, а след време дори може да доведе и до поскъпването й на вътрешния ни пазар, коментираха от ССБ. Най-вероятно след време новото мито ще доведе до повишаване на цените с 10-15 стотинки за килограм.

В момента на ССБ котировките "купува" за бяла рафинирана захар в торби от по 50 кг са на ниво 750 лв. за тон, а "продава" - 1250 лв./т./regal.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.