1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Захарта поскъпва през есента

Захарта поскъпва през есента

Зърнените култури свалят цените си

Захарта в България най-вероятно ще поскъпне през есента, каквато е досегашната традиция, съобщи главният изпълнителен директор на Софийската стокова борса (ССБ) Васил Симов, цитиран от Дневник. В момента килограм захар на едро се продава за 1.17 лв. без ДДС на борсата, като през януари цената е съответно 1.23 лв., а през септември миналата година е била 1.26 лв.

В световен мащаб цените на захарта се повишават като част от тенденцията големите икономически фондове да изтеглят вложенията си в зърнени култури и да ги насочват към метали, захар и дори горива, обяснява Антонина Белопитова, директор "Информация и търговия" на ССБ. От януари досега цената на рафинираната захар в Лондон се е повишила с 82% до 476 долара за тон. Нерафинираната захар на борсата в Ню Йорк също отчита покачване с 75 на сто до 578 долара за тон.

"Освен борсовите спекулации, причина за повишената цена е и намаляването на европейските квоти за внос на нерафинирана захар", каза още Белопитова. През тази година страните членки на съюза, ще могат да внесат 198 хил. тона захар за преработка, което е с 20 хил. тона по-малко от 2008 г. По данни на ССБ потреблението на продукта в страната е около 270-280 хил. тона годишно.

Докато захарта поскъпва, зърнените култури свалят цените си. Причините за това са три - добрата реколта в световен мащаб, голямото количество преходни запаси и намалялото търсене в следствие на икономическата криза. Реколната на жито за тази година е около 666 млн. тона, при очаквани количества от 656 млн. тона.  В същото време световното потребление намалява и се очаква тази година да достигне 646 млн. тона. Преходните запаси в същото време възлизат на 186 млн. тона.

Борсовите цени на пшеницата в Русия и България са едни от най-ниските, като причина за това е сравнително ниското качество. По данни на Министерство на земеделието, през годината са прибрани 3.6 млн. тона жито, като едва 48% от тях са с качество, което би могло да удовлетвори зърнопреработвателния отрасъл. Количествата, които се намират по складовете от миналата година се изчисляват на около 1.2 млн. тона.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.