1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Захарта се търгува на цена от 2,02 лв./кг

Захарта се търгува на цена от 2,02 лв./кг

За поредна седмица пазарът на едро остава стабилен

През периода на наблюдение (6 – 13 юни 2012 г.) средната цена на едро на бялата кристална захар се запазва без промяна, докато цените на дребно отбелязват леко понижение спрямо предходната седмица.

За поредна седмица пазарът на едро остава стабилен и захарта се търгува на цена от 2,02 лв./кг средно за страната. На борсите в различните области захарта се предлага в ценовия диапазон от 1,82 лв./кг (Добрич) до 2,30 лв./кг (Смолян). В по-голяма част от областните центрове се наблюдават леки седмични ценови отклонения в двете посоки, в границите от -2,4% (Варна) до +2,5% (Благоевград).

През изминалата седмица средната цена на захарта на дребно в големите търговски вериги (ГТВ) е 2,15 лв./кг, с 1,4% по-ниска спрямо предходния седмичен период. В този тип обекти захарта се предлага в ценовия интервал от 2,04 лв./кг (Стара Загора) до 2,28 лв./кг (Пазарджик). В по-голяма част от областите се наблюдава поевтиняване на захарта в рамките на 0,9 – 5,5%, най-значително в Русе.

Средната цена на дребно на захарта в другите търговски обекти (ДТО) също отбелязва леко понижение спрямо предходната седмица – с 0,8%. В малките магазини на страната цената на захарта варира от 2,10 лв./кг (Стара Загора и Хасково) до 2,45 лв./кг (Плевен). Седмични ценови изменения се наблюдават в осем от областите, като при всичките е налице поевтиняване на продукта, в границите от 0,5% (Стара Загора) до 6% (Габрово).

През изтеклата седмица цените на захарта в по-малките магазини са средно с 0,13 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети, като разликата достига до 0,26 лв./кг в Разград. Изключение е област Кърджали, където цената в малките магазини е по-ниска с 0,04 лв./кг в сравнение с големите вериги.

 Най-голям марж между цените на едро и тези на дребно се отчита за ГТВ в Добрич и Плевен - 0,35 лв./кг, а за ДТО в Плевен - 0,55 лв./кг. В област Разград цените на дребно в големите супермаркети са с 0,14 лв./кг по-ниски от тези на едро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.