1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Зам.-министър Боянова разясни възможностите за участие в търгове за държавни земи

Зам.-министър Боянова разясни възможностите за участие в търгове за държавни земи

Снимка:

Началните тръжни цени на парцелите вече са определени

Предстои да бъдат обявени търговете за наем и аренда на свободни земи от Държавния поземлен фонд (ДПФ) за стопанската 2011/2012 г. Началните тръжни цени на парцелите вече са определени и предстои да бъдат обявени на интернет страницата на Министерството на земеделието и храните и Областните дирекции „Земеделие”. Това съобщи заместник – министър Светлана Боянова, която взе участие в годишен семинар за председатели и главни счетоводители на земеделски кооперации в Североизточна България, който се провежда във Ваканционен комплекс „Ривиера”. В семинара участваха експерти от Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд „Земеделие”.

Зам.-министър Боянова разясни процедурата за обявяване на публични търгове за имоти от ДПФ, намиращи се в стопанските дворове на бившите ТКЗ-та, които са свободни и незастроени. Тези търгове ще бъдат обявявани по инициатива на заинтересовани лица и ще се провеждат от Областните дирекции „Земеделие”. Началната тръжна цена на такъв имот ще се определя на базата на данъчната оценка плюс 10 процента върху нейната стойност.

Представители на земеделските кооперации поставиха пред зам.-министър Светлана Боянова въпроса дали може да се дадат преференциални права за придобиване на тези свободни терени от собствениците на съседните имоти в стопанските дворове. Това предложение ще бъде разгледано внимателно от експертите на МЗХ, най-вече от гледна точка на наличието на евентуална държавна помощ на тези собственици, обясни Светлана Боянова.

Пред участниците в семинара тя представи най-важните приоритети в работата на своя екип до края на годината – обновяване на цифровата ортофотокарта на земите в страната, формиране на единна и силна позиция на България по Общата селскостопанска политика на ЕС след 2013 г., преразпределяне на около 300 млн. евро между мерките по Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г. и пускане на двете нови мерки по Програмата – 213 „Натура 2000 за земеделски земи” и 125 за създаване на хидромелиоративни съоръжения.     

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.