1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Запазва се тенденцията за лек спад в цените на едро

Запазва се тенденцията за лек спад в цените на едро

Най-голямо е намалението в цената на оранжерийните зеленчуци

На пазара на едро на хранителните стоки през май се запазва тенденцията от април за лек спад на цените на едро на яйцата, захарта, фасула и ориза, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и  тържищата, цитирани от в.Монитор.

Индексът на тържищните цени в края на миналата седмица се понижава до 1.685 пункта. Миналата година по същото време индексът е бил 1.67 пункта. През май спрямо април има спад на цената на захарта с 1.5 на сто, на фасула с 2.25 на сто, на ориза с един процент, на кравето сирене с 0.8 на сто, на скумрията с 0.5 на сто, на каймата с 2.4 на сто и на яйцата - с 20 процента.

Леко поскъпване с около 1% се наблюдава при брашното, олиото, кашкавала, пилето и малотрайните колбаси. 3% е поскъпването на кренвиршите и шпековия салам, а цената на лещата е с 8.6% по-висока в сравнение с април. През месец май има характерното за сезона намаление на цената на оранжерийните зеленчуци, като цената на доматите е паднала спрямо предходния месец с около една пета, а на краставиците с 14.6%. Леко поевтиняване се наблюдава при бананите, намаленото предлагане през сезона на цитрусови плодове води до покачване на цената им.

Лимоните са поскъпнали с 8%, а портокалите с около 2%. Изчерпването на количествата от старата реколта на ябълките е причина за възходящата тенденция на тяхната цена, наблюдавана през последните два месеца. Аналогично е движението на цената на картофите от миналогодишната реколта, която през май се повишила спрямо април със 7%. Цените на част от плодовете и зеленчуците през тази пролет са по-високи спрямо предходната година. Най-голямо поскъпване на годишна база има при зрелия чесън - 68.8 на сто, и зелето - 69.8 на сто. Покачване на цената на годишна база от 3.4 процента е отчетено при картофите. По-евтини спрямо предходната година са ябълките с 16 процента.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.