1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Запазват се изкупните цени на тютюна

Запазват се изкупните цени на тютюна

 

Тютюнопроизводителите ще бъдат компенсирани за направените производствени разходи чрез правителствени субсидии. Най-висока остава цената на ориенталския тютюн "Джебел", а най-ниска - на ориенталския тютюн "Северна България".

Запазва се размерът на минималните изкупни цени на суровия тютюн от реколта 2006 по типове, произходи и класи, като тези на тютюна от реколта 2005, реши Министерският съвет с прието постановление.

Основен мотив за решението е, че евентуалното повишаване на изкупните цени ще се отрази неблагоприятно на конкурентоспособността на българските тютюни и реализирането им на пазара.

Предвижда се тютюнопроизводителите да бъдат компенсирани за направените производствени разходи чрез отпусканите от правителството субсидии - парична премия и целева парична подкрепа в рамките на минималните изкупни цени.

Най-висока и през 2006 г. остава минималната изкупна цена на ориенталския тютюн "Джебел". Първа класа от него се изкупува за 7,33 лв./кг, 2-ра класа – за 5,60 лв./кг, а 3-та – 2,28 лв./кг.

Следва районираният за отглеждане в цяла Южна България ориенталски тютюн "Крумовград", чиято 1-ва и 2-ра класа ще се заплащат съответно по 6,72 лв./кг и 4,26 лв./кг. Ориенталските произходи "Неврокоп", "Дупница", "Източен Балкан", "Свиленград", "Тополовград", "Харманли", "Мелник", "Устина" и "Средногорска яка" са с минимални изкупни цени от 5,38 лв./кг до 5,78 лв./кг за 1-во качество и от 3,78 лв./кг до 4,01 лв./кг за второ качество.

Най-ниска е минималната изкупна цена на ориенталския тютюн "Северна България", поради ниските производствени разходи в сравнение с останалите произходи. Той ще се изкупува за 4,12 лв/кг за 1-во качество и 2,83 лв./кг за второ качество.

Изкупната цена за трето качество ориенталски тютюни е 1,77 лв./кг за всички произходи, с изключение на "Джебел".

3,93 лв./кг е изкупната цена за първо качество тютюн тип "Вирджиния" от едролистните тютюни, а за 2-ро качество – 2,57 лв./кг.

Едролистният "Бърлей" задържа изкупната си цена от 3,00 лв./кг за 1-во качество и 1,97 лв./кг за второ качество.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.