1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Запазват се средните изкупни цени на суровия тютюн реколта ''2005

Запазват се средните изкупни цени на суровия тютюн реколта ''2005

Най-висока и тази година остава минималната изкупна цена на ориенталския тютюн "Джебел", от който 1-а класа се изкупува за 7.33лв./кг

 

Запазват се средните изкупни цени на суровия тютюн реколта `2005 по типове, произходи и класи, като тези на тютюна от реколта`2004. Това реши правителството на днешното си заседание, съобщиха от правителствената информационна служба. Най-висока и тази година остава минималната изкупна цена на ориенталския тютюн "Джебел", от който 1-а класа се изкупува за 7.33лв./кг, 2-а класа за 5.60лв./кг, а 3-а се изкупува също най-високо от всички ориенталски тютюни на цена от 2.28лв./кг. "Джебел" е следван от районирания за отглеждане в цяла Южна България ориенталски тютюн "Крумовград", който тази година също ще се изкупува на 6.72 лв./кг за 1-а класа и 4.26 лв./кг за 2-а класа. Следват ориенталските тютюни "Неврокоп", "Дупница", "Източен Балкан", "Свиленград", "Тополовград", "Харманли", "Мелник", "Устина" и "Средногорска яка", чиито минимални изкупни цени за суровината са от 5.38лв./кг до 5.78лв./кг за 1-о качество и от 4.78лв./кг до 4.01 лв./кг за второ качество.

Най-ниска е минимална изкупна цена на ориенталския тютюн "Северна България", който се изкупува за 4.12лв./кг за 1-о качество и 2.82лв./кг за второ качество, тъй като добивите от този произход са почти двойни спрямо останалите тютюни. Изкупната цена за трето качество ориенталски тютюни е 1.77лв./кг за всички сортове, с изключение на "Джебел".

3.93 лв./кг е изкупната цена за 1-о качество "Виржиния" от едролистните тютюни. Минималната изкупна цена за 2-о качество от същия сорт е 2.57лв./кг, а за 3-а класа - 1.10 лв./кг. Едролистният "Бърлей" задържа изкупната си цена от 3.00 лв./кг първокласен тютюн, 1.97лв./кг - за 2-а класа и 1.22 лв./кг - за трета класа.

Определяне на равнището на минималните изкупни цени на реколта 2005 г. на това от реколта 2004 г. е продиктувано от стремежа за запазване на конкурентоспособността на българските ориенталски тютюни. Рязкото намаление на равнището на валутния курс на щатския долар спрямо лева намалява значително конкурентоспособността на българските ориенталски тютюни. Увеличаването на минималните изкупни цени ще доведе до отлив на купувачите от пазара и намаляване на техните заявки за количества за производство. С така приетите минимални изкупни цени няма да бъде допуснато намаление на доходите на тютюнопроизводителите през 2005 г. техните интереси ще бъдат защитени чрез премирането на произведения и предаден тютюн./Агенция "Фокус"

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.