1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Запазват се цените на гроздето в Югозапада

Запазват се цените на гроздето в Югозапада

Винпромите няма да изкупуват грозде за повече от 70 стотинки за килограм

 

Винпромите няма да изкупуват грозде на повече от 70 стотинки за килограм. За сорт "Мелник" ще платим най-много 40-50 стотинки, а за "Каберне" и "Мерло" - 55-65 стотинки. Това съобщи вчера шефът на "Винпром-Мира" в Сандански Коста Костов. Това са миналогодишните цени, които и тази година нямало да бъдат променени.
"Цената на гроздето не се определя от това дали в Сандански ще има грозде, а в Плевен например няма да има.

Определящото в случая е, че в международен план цените паднаха с 15%", коментира Костов. Според него цена на гроздето от 1 лев за килограм е нереална и никой винпром не би заплатил такава. "Нито един винопроизводител не може да издържи и ще фалира при подобни цени, затова хората не бива да се подвеждат и заблуждават", коментира още Костов. Изкупните цени се определят от големите производители, поясни шефът на "Винпром-Мира".

Според него всяка година в края на август се провежда кампания от определени хора, които подвеждат лозарите с нереални цени. "Всички трябва да знаят, че има рецесия в международен мащаб. Който се интересува, знае, че през месец април правителството на Франция взе решение излишъкът от вина да бъде изварен на ракия. В цяла Европа пазарът е залят с евтини вина, с което ние не можем да се преборим и някои винпроми вече излизат от големите търговски вериги, каза още Коста Костов.

Цената на виното пада заради вноса от Аржентина и Южна Африка, които предлагат еликсира на много ниски цени. /в. "Вяра" 

AGRO.BG


 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.