1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Започна изплащането на обезщетения заради загубите от E. coli

Започна изплащането на обезщетения заради загубите от E. coli

Европейската комисия изпълни на 100% исканията на нашите зеленчукопроизводители

Започна изплащането на обезщетението за зеленчукопроизводителите за загубите, причинени от бактерията Ешерихия коли. Европейската комисия изпълни на 100% исканията на нашите земеделци и преведе на страната ни 5 млн. лева, съобщи Би Ти Ви.

До 15 октомври всеки зеленчукопроизводител, доказал документално загубите си от нереализирани пазари и изхвърлена продукция, ще получи обезщетение. Сред първите получили парите си са семейство Зайчеви от Харманли.

Четиридесет и осем стотинки за килограм краставици и 66 стотинки за килограм домати е обезщетението, което българските зеленчукопроизводители трябва да получат, ако са успели да докажат, че продукцията им наистина е била върната от пазара или унищожена. Все още обаче не е ясно колко точно хора са се справили с бумащината. Тези обаче, които имат изрядно счетоводство, вече са получили парите си.

С парите от обезщетението фермерите от Харманли ще разплатят стари сметки, за да започнат на чисто новата селскостопанска година. Не всички зеленчукопроизводители обаче ще останат доволни. Много от тях няма как да докажат, че са претърпели загуби заради бактерията  Ешерихия коли.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.