1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Заради АЧС в Китай и Германия месото поскъпва

Заради АЧС в Китай и Германия месото поскъпва

Щетите за свиневъдството в Китай възлизат на около 130 милиарда евро

Заради aфриканската чума по свинете Китай внася огромни количества месо, за да задоволи търсенето. Това води до поскъпване на свинското в редица държави с голямо производство. Германия е една от тях.

Първите случаи на заболяването в Китай бяха регистрирани през миналата година. От тогава близо половината поголовие в страната с най-голямо производство и най-голямо потребление, стана жертва на вируса. Затова китайските вносители масово изкупуват продукцията на други държави – Бразилия, Съединените щати и Европейския съюз. И докато фермерите в Германия се радват на по-добрите цени, потребителите са принудени да плащат все повече. През септември в германските магазини е отчетено поскъпване с над 8 %. Килограм свинска кайма в момента се продава средно за 5 евро и 80 цента, при 5,38 през миналата година. Шницелите също са поскъпнали, най-голям скок бележат шола и бута.

В същото време кланиците плащат на доставчиците по евро и 85 за килограм живо тегло, докато през октомври 2018-та цената е била евро и половина.

Експерти изчисляват, че ще минат поне пет години преди Китай да възстанови загубите, причинени от aфриканската чума. За целта е необходимо страната коренно да промени сектора, в който досега преобладаваха стопанствата тип заден двор. По-строг контрол и по-добри биосанитарни мерки са възможни само в големи ферми, посочват от агроведомството в Пекин. Щетите за свиневъдството възлизат на около 130 милиарда евро.

В Народната република ценовият шок е още по-голям. Там през септември тази година свинското поскъпна със 70 процента спрямо миналата година и в момента е основният двигател на инфлацията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.