1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Заради недостиг на яйца Русия премахва вносните мита

Заради недостиг на яйца Русия премахва вносните мита

По данни на официалната статистика за последните 24 месеца цената на яйцата е скочила с 42 %

През първите месеци на новата година руските търговци на хранителни продукти ще могат да внесат 1,2 милиарда яйца без да плащат вносно мито, обявиха от министерството на икономиката в Москва. Отмяната на налога е заради недостига на яйца от собствено производство.
 
Вносът на яйца без мито трябва да се извършва от т. нар. "приятелски държави", т.е. от такива, които не са наложили санкции на Русия заради инвазията й в Украйна. 
Недостигът на яйца стана ясен още в началото на тази година, когато цените на дребно започнаха постепенно да се покачват. В момента в големите супермаркети опаковка от 10 броя струва повече от 150 рубли, което се равнява на над 1,67 долара. Затова пред магазини, предлагащи по-евтини яйца, все по-често се извиват дълги опашки.
Поскъпването на яйцата е следствие както на инфлацията, достигнала през 2022 и 2023 година двуцифрено измерение, така и на зачестилите случаи на птичи грип, заради които бяха умъртвени огромен брой кокошки. По данни на официалната статистика за последните 24 месеца цената на яйцата е скочила с 42%. Затова до 1 юни догодина вносът няма да бъде облаган с вносно мито.
Заради съмнения, че вдигането на цените е спекулативно, в началото на седмицата прокуратурата проведе срещи с редица институции в опит да овладее ситуацията, да спре поскъпването и да защити правата на гражданите от неправомерното повишаване на цените.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.