1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Заради вноса на евтино брашно, мелничарите в Македония оценяват като неизгодно да изкупуват македонската пшеница

Заради вноса на евтино брашно, мелничарите в Македония оценяват като неизгодно да изкупуват македонската пшеница

Мелничарите обясняват реакцията си с безконтролния внос на брашно

Заради вноса на евтино брашно, мелничарите в Македония оценяват като неизгодно да изкупуват македонската пшеница, пише днес македонският вестник „Дневник”, като добавя, че по тази причина мелничарите ще предложат на производителите цена от 6 до 9 денара /61 денара = 1 евро/ за килограм, като не планират да дадат нито денар повече. Ако земеделците не се съгласят с тази цена, мелничарите ще внасят пшеница от държавите, където е най-евтина. Мелничарите обясняват реакцията си с безконтролния внос на брашно, което се продава в Македония за 12 до 14 денара за килограм и с крайно ниската цена на пшеницата на световните борси от 6 до 9 денара за килограм. Според някои производители на брашно цената, която всяка година искат македонските земеделци е неоснователна и твърде висока.

Земеделците от своя страна посочват, че е много вероятно пшеницата, вместо за брашно, да отиде за фураж и да се използва като трици. Земеделците искат минимум 10 денара за килограм.

В македонското министерство на земеделието обясняват, че вносът на брашно и пшеница не може да се спре, тъй като се развива съгласно международните договори и има квоти, които трябва да се използват. Годишно Македония внася около 180 000 т пшеница, от които най-много от ЕС – 80 000 т, Сърбия – 50 000 т и Хърватия – 20 000 т./focus-news.net

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.