1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Заради вноса от Украйна оцеляването на фермерите в ЕС е под въпрос

Заради вноса от Украйна оцеляването на фермерите в ЕС е под въпрос

Трябва да се засилят и граничните проверки на стоките, оставащи на европейските пазари, за да се гарантира, че те отговарят на стандартите относно препаратите за растителна защита

Аграрният сектор в Европейския съюз е изложен на непоносим натиск и има опасност много производители, особено в секторите зърно, маслодайни култури, птицевъдство и захар да не оцелеят заради подкрепата, която Брюксел оказва на Украйна. Това твърдят шест фермерски организации в общо изявление, публикувано след среща с агрокомисар Януш Войчеховски.
 
В изявлението на организациите се твърди, че случващото се в Украйна е, цитирам, непоносимо. Организациите са готови да поемат своята част от усилията, които Съюзът предприема в помощ на нападнатата от Русия държава. Въпреки това те изтъкват, че тези усилия са разпределени неравномерно и водят до несъразмерни тежести за селскостопанския бранш. В резултат може да се стигне дотам, фермерите в ЕС изцяло да се откажат да помагат на Украйна.
 
Затова е важно да се намери общоевропейско решение на проблема с вноса от Украйна, което да гарантира справедливост на вътрешния пазар. За целта е необходимо да се подобри инфраструктурата на черноморските пристанища и те отново да станат основния канал за украинския износ. Нужни са допълнителни инвестиции и в логистиката по коридорите на солидарност, за да могат стоките наистина да стигат до там, където са най-необходими. Трябва да се засилят и граничните проверки на стоките, оставащи на европейските пазари, за да се гарантира, че те отговарят на стандартите относно препаратите за растителна защита.
 
На срещата с комисар Войчеховски фермерските организации поискаха и създаването на система, чрез която всяка пратка от Украйна да има предварително обозначена крайна цел, още преди да влезе на територията на ЕС. Така ще се предотврати попадането на тези продукти на вътрешния пазар и изкривяването на цените. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.