1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Зърнена Академия 2023: Глобалният и регионален зърнен пазар през 2023 и отвъд

Зърнена Академия 2023: Глобалният и регионален зърнен пазар през 2023 и отвъд

Рекордна посещаемост на 7-мото издание на събитието на годината за зърнения сектор на Балканите и Черноморския регион

Експерти и лидери в зърнената индустрия от цяла Европа и Балканите се събраха на 26 Октомври 2023 на 7-мото издание на конференция Зърнена Академия в Златни пясъци.

Събитието, което включваше четири увлекателни дискусионни панела, предостави безценна информация за непрекъснато променящия се свят на зърнената индустрия.

Зърнена Академия 2023 имаше честта да посрещне впечатляващ състав от 16 уважавани лектори. Както всяка година, това бяха изтъкнати специалисти - от пионери в индустрията, до световноизвестни експерти и анализатори, всеки от които внесе своя уникален опит, знания и визия за бъдещето на зърнената индустрия.

Конференцията послужи като основна платформа за обсъждане и анализ на бъдещето на зърнената индустрия, като се имат предвид глобалните предизвикателства и развиващите се пазарни тенденции“, каза Петър Димитров, Основател и старши брокер в Agricore България, организатор на събитието. „Благодарни сме на нашите уважаеми панелисти, партньори и присъстващи за тяхното активно участие и принос за успеха на събитието.

Летящ старт на дискусиите поставиха Маша Беликова от Fastmarkets Agricensus, Левин Флейк от Американския департамент по земеделие и Петър Димитров, старши брокер в Агрикор. Панелът, посветен на глобалната картина, влияеща върху зърнените пазари, носеше названието „Черноморският регион и светът през 2023 и отвъд“.

В рамките на този дискусионен панел се разгледаха темите:

  • Украйна: предизвикателства безкрай
  • Развитие на зърнените пазари в САЩ и Австралия
  • Макро, Крипто, Валути, Акции

Последваха много въпроси от публиката, като най-голям дял бяха тези, свързани с Украйна и зърнения износ.

„Фокус върху Балканите и нарастващото им влияние върху глобалната търговия“ - втората сесия на Зърнена Академия 2023 отправи поглед към регионалните тенденции в зърнената търговия и производство. Панелът, модериран от Ивайло Ненков от БГ Агро, подчерта значението на Балканите в контекста на световната търговия. Той разви своята презентация с фокус върху България, а останалите лектори в панела запознаха публиката с анализите си за Румъния, Турция и Сърбия. Това бяха Александру Неагу от Cargill Румъния, Серкан Кайъкчъ от Cosecha Yem, Турция и Александър Лалич от Agricom Company Group, Сърбия, а темите им съответно:

  • Търговия на ръба, Черноморският логистичен център
  • Турският пазар - търговия безкрай
  • Реколтите в Сърбия и търговски потоци

Всяка презентация предложи уникална гледна точка за ролята на Балканите в световната търговия със зърно и подчерта растежа и потенциала на този регион като ключов играч в индустрията.

Балканите играят решаваща роля в оформянето на глобалната търговия, особено в секторите за износ и внос на зърно. Този панел беше забележителна възможност да проучим потенциала на Балканския регион и неговия принос към индустрията“, каза Петър Димитров, Agricore България.

Седмото издание на Зърнената академия на 26 октомври продължи с дългоочакваната кръгла маса на тема Големият разговор за българската зърнена индустрия. Този важен панел имаше за цел да разнищи през различни гледни точки конкретните предизвикателства и най-актуалните проблеми на българската зърнена индустрия. Участниците се включиха с намерението да се постави начало на професионален диалог за вземането на важните решения и да проектират различните си визии за решаване на трудностите в реални стъпки към намиране на най-малкото общо кратно в интерес на целия земеделски сектор.

grain-academy-2023

Силвия Иванова от ADM България умело модерира тази кръгла маса, на която участваха изявени професионалисти от различни сектори на българския агробизнес като Паулина Дешкова, Вианд АД, Илия Проданов от Асоциацията на зърнопроизводителите, Цветан Илиев от Бони Холдинг, Георги Ал Фахад, Олива АД и Пламен Иванов, Гуудмилс (София мел).

За да се справят с предизвикателствата на индустрията, участниците се впуснаха в разгорещени дискусии, базирани на разнообразните си роли на пазара и контрастиращи гледни точки, като същевременно активно търсеха възможности за взаимно разбиране и обединяваща кауза.

Трябва да се отбележи, че в диалога се включиха активно и множество представители на агробизнеса, които бяха сред публиката. По този начин се чуха разнообразни гледни точки - на фермери и производители, търговци, маслопреработватели, мелничари, животновъди, фуражни заводи.

Зърнена Академия 2023 завърши с обогатяващ знанията дискусионен панел, озаглавен „Всичко, навсякъде, по всяко време – освен зърно и маслодайни“. Присъстващите имаха възможност да разширят гледната точка и информираността си по следните актуални теми:

  • Фрахтов пазар в Черноморския басейн - Петър Балчев | ВФС Чартъринг
  • Тенденции и новини за торовете - Хари Минихан | Argus Media
  • Казуси в международната търговия - Иван Касинюк | АГА Партнърс

Ние сме горди, че предоставяме платформа за диалог и обмен на експертиза, идеи и стратегии за бъдещето на агробизнеса. Зърнена Академия 2023 се превърна в изключително събитие, което не само засегна ключови теми в индустрията, но и постигна рекордна посещаемост. То подчерта необходимостта от разумен и професионален диалог в сложната среда на зърнената индустрия", заяви Петър Димитров, Основател и Старши брокер в Agricore, организатор на събитието. „Глобалните събития - геополитически сътресения и климатични промени - изискват от нас да бъдем по-гъвкави, по-иновативни и по-обединени. Убедени сме, че със съвместни усилия и обмен на опит и информация ще намерим начини да се справим с предизвикателствата“

grain-academy-1-2023

Седмото издание на това събитие получи положителни отзиви от всички участници и успешно постигна своите цели, като същевременно стана среда на създаване на нови контакти и за насърчаване на сътрудничеството между участниците в зърнената индустрия.

За повече информация, снимки и каталог от събитието, посетете официалния уебсайт на конференцията.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.