1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Зърнените култури поевтиняха на стоковите борси в Европа и САЩ

Зърнените култури поевтиняха на стоковите борси в Европа и САЩ

Пшеницата на борсата в Будапеща вече струва 332 лв./т

През последната седмица на септември зърнените култури поевтиняха в различна степен на стоковите борси в Европа и САЩ, информира investor.bg.

Пшеницата на борсата в Будапеща вече струва 332 лв./т (цената е преизчислена в лева), като отбелязва спад от 11 лв. спрямо предходната седмица. Царевицата само за седмица загуби 9% от цената си и към днешна дата се предлага по 316 лв./т. Маслодайният слънчоглед в Будапеща за последните няколко дни също поевтиня съществено – със 7%, до 657 лв./т*.

Актуалните котировки на зърното и царевицата на борсата в Чикаго са съответно 240 долара/т (спад от 8 долара/т за седмица)  и 249 долара/т (спад от 23 долара/т за седмица). Причината за посочения осезаем спад на цените са очакванията за много добри реколти от царевица и слънчоглед в Европа и САЩ.  

В резултат на поевтиняването на слънчогледа цената на суровото олио на борсата в Чикаго за няколко дни „пропадна“ с 9% (120 долара/т) до 1200 долара/тон. На фона на значителния спад на цените на зърното и слънчогледа, поевтиняването на захарта в Лондон е незначително - с по-малко от процент спрямо миналата седмица, до 675 долара/т.

У нас обаче посочените основни хранителни борсови стоки засега запазват цените си от началото и средата на месеца. По данни на търговци, при сделки на едро в страната пшеницата към момента се търгува в рамките на 330-350 лв./т, а царевицата – при 340-360 лв./т. 

За последната седмица обаче търговията с пшеница и царевица и особено със слънчоглед като цяло не е активна. Причината е, че производителите изчакват да видят дали започналият спад на цените в Европа, от които се влияят и цените у нас, ще продължи или ще спре.

*Посочените цени в лева са без включен ДДС

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.