1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Зърното поевтиня до 230 лв./т на борсата в Пловдив

Зърното поевтиня до 230 лв./т на борсата в Пловдив

Това е най-ниското ниво от началото на 2008 г.

 

Характерен за средата на лятото ценови застой при основните зърнени култури и хранителни стоки регистрираха на последната сесия на Пловдивска стокова борса. Запазва се устойчивото търсене на значителни количества хлебна пшеница, ечемик и рапица, както и предлагането на растителни хранителни масла и брашно. Котировката „купува" за хлебната пшеница е на ниво от 230 лв./т без ДДС, което е най-ниското от началото на 2008 год. Ечемикът пък се търси с 10 лв./т по-скъпо - 240 лв./т без ДДС. За пореден път обаче няма борсово предлагане по тези две позиции нито от производители, нито от търговци. Очевидно техните нагласи са за доста по-високи от тези цени, което ги възпира да предложат своята стока на борсата. Според брокерите обаче очакванията на продавачите за продажби при много по-изгодни условия, както в страни от ЕС, така и извън него, биха могли да им изиграят лоша шега, като се има предвид добрата реколта в Централна и Източна Европа и Черноморския басейн.

На борсовия кръг за основни селскостопански стоки превес има търсенето, като предлагане бе регистрирано само за овес на 280 лв./т без ДДС и на кориандър на 1400 лв./т без ДДС. Котировките „продава" на брашното, подобно на тези при пшеницата, също са почти на нивото от края на юли миналата година. Най-ниските им актуални стойности са 500 лв./т без ДДС за тип 500, 341 лв./т без ДДС за тип 1150 и 508 лв./т без ДДС за тип 700.

При основните хранителни стоки насрещни оферти има единствено при наливното рапицово олио, като предлагането обаче е за рафинирано на 2600 лв./т без ДДС, а търсенето е за нерафинирано - на 1333 лв./т без ДДС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.