1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Зърното у нас с над 30% по-евтино от европейското

Зърното у нас с над 30% по-евтино от европейското

Не се купува

През тази седмица, както през предходната, цените на зърното на европейските стокови борси вървяха нагоре, докато у нас не се помръднаха, така че в момента зърното в България, според офертите на Софийската стокова борса е с над 30% по-евтино от средното за Европа. Докато например през миналата година общо взето цените на зърнените култури у нас бяха малко по-високи или около средноевропейските.

Офертата за покупка на 500 т пшеница е при цена от 200 лв./т при положение, че близо месец (до миналата седмица) беше валидно предложение за продажба на жито при цена от 210 лв./т без ДДС, което не намери купувачи. Посочената цена от 200 лв./т е равна на т.нар. интервенционна цена, по която държавата при определени изисквания, според разпоредбите на ЕС, може да купува зърно, за да не падне още цената му. Това поставя под въпрос смисъла на подаването на толкова ниска оферта за покупка.

Офертата за покупка на царевица се повиши до 230 лв./т, при 215 лв./т миналата седмица, но количеството, търсено за покупка, съществено намаля.

Същевременно на борсата в Будапеща цените (преизчислени в лева) на зърното се повишиха, и към днешна дата те са, за житото – 288 лв./т (повишение от 31 лв./т за седмица), за царевицана – 276 лв./т (повишение от 20 лв./т за седмица).

Цената на слънчогледа в Будапеща също тръгна нагоре, до 527 лв./т. Суровото олио в Ротердам обаче, след поскъпването през предходната седмица, тази поевтиня и сега е 950 долара/т.

Захарта на борсата в Лондон и зърното в Чикаго запазиха стабилни стойностите си от миналата седмица.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.