1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Засилено търсене на българска фуражна пшеница от търговци от Саудитска Арабия

Засилено търсене на българска фуражна пшеница от търговци от Саудитска Арабия

Шейхове купуват наша фуражна пшеница за храна на камили и други оазисни животни за сафари в Африка.

 

От Нова година насам има голямо търсене на българска фуражна пшеница от търговски фирми от Тунис, Мароко и Саудитска Арабия, съобщи Иван Гочев, председател на Съюза на фермерите в Добруджа. След Русия и Украйна, предпочитаните дестинации на чуждите купувачи са Румъния и България, което предизвиква голямото раздвижване на пазарите.

Три големи търговски кораба чакат на рейд край Варна, за да товарят българска пшеница,. Неблагоприятното време накара 41 кораба, пътуващи под чужди флагове, да спрат на заавет в залива на нос Калиакра. От граничните служби коментират, че подобно стълпотворение на чужди плавателни съдове не е имало отпреди 10 години, когато до историческия нос изчаквали добро време 46 кораба. Търговският интерес към родната пшеница ще продължи. Африканското сафари, което привлича цяла година богаташи от цял свят, е най-развитият и печеливш бизнес. Само по Нова година 2000 заможни нашенци са били на екзотична разходка из оазисите на Тунис, твърдят туроператори.

Има голямо търсене на царевица от Турция, където сушата съсипа тазгодишната реколта. Цената е 160 лв. на тон франко пристанище и гарантира 30 лв. печалба на декар на производителите. Хлебната пшеница се купува в момента за 180 лв./т без ДДС, фуражната - 160 лв./т. Международните цени на хубавото жито са $127 за тон и за фуражната - $115 на тон. 30% от пшеницата в хамбарите на Добруджа отговарят на качествата за зърно от втора "Б" група. Останалите запаси са от фуражна пшеница. Предвижда се голямото търсене на пазара да вдигне цената на реколта 2005. Стопаните в Добруджа очакват официални данни за пораженията на житото и ечемика от студа, затова има затишие на пазара от 2-3 дни. Производителите се надяват, че ако се повтори картината със замръзналата реколта през 2003 г., цената на пшеницата може да скочи тройно.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.