1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Зеленчуците - скъпи и напукани

Зеленчуците - скъпи и напукани

Държавата може да помогне за избягване на ценовия шок

 

Лошо качество и скъпотия са думите, които непременно трябва да се употребят, ако се прави точна информация за цените на настоящия пазар на плодове и зеленчуци в Монтана от една страна и качеството на предлагания зарзават - от друга. Това беше потвърдено и на вчерашния пазарен ден в областния град. Отдавна се знае, че тук зеленчуците се доставят от Пазарджишко и Пловдивско, които само преди дни бяха наводнени от невиждани порои, което неминуемо е засегнало и зеленчуковите градини. Тукашните градинари са малко, но и те бяха засегнати от пороите. Производителите повишават цените на оцелялата си продукция, за да компенсират загубите си и това е съвсем разбираемо.

Така доматите стигат на цена до 1,50 лв. за килограм, а консервните, напукани и недоузрели, вървят по 60-70 стотинки. Заради дъждовете качеството им е лошо, пъпешите се продават по 1,20, което е рекорд за средата на август, а хубавите сини сливи не падат от 1,20 лв. Толкова са и чушките. Стойността на килограм корнишони е равна на цената на готова консерва от 0,8 кг в магазина.

Държавата може да помогне за избягване на ценовия шок, който може да продължи, ако реши да свали защитните мита за някои плодове и зеленчуци, но това трябва да стане след внимателна преценка и точна информация за загубите от пороите. Ако бъде направен внос от Турция и Македония, има вероятност цените поне да не се увеличават./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.