1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Зеленчуците поскъпват сезонно

Зеленчуците поскъпват сезонно

Цените на основните храни намаляват, макар и бавно

Зеленчуците поскъпват сезонно. Цените на основните храни намаляват. Това каза за агенция „Фокус” председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев.

Цените на фуражите в момента са доста ниски, тоест когато зърнените продукти са евтини както са тази година, ще продължават да намаляват цените, въпросът е колко време ще продължи ефекта. Това по принцип се отнася за всички стоки, но винаги се намира някоя, в която световните спекуланти решават да инвестират, например захар, кафе, какао, изкупуват реколтата от големите производители и цената й веднага скача. Не се знае коя точно стока ще бъде интересна в близко бъдеще, но всичко, което е свързано със зърнени култури, които в момента ги има в световен мащаб в голямо количество и в добро качество, би трябвало леко да поевтинява – млечни произведения, хляб, брашно, олио, каза Стойчев.

Все още има някакви български запаси от зеленчуци по складовете, които да узряват. Поскъпването им няма да е плавно, защото след около седмица, ще остане само вносът и цената ще зависи от чуждите производители. Потреблението в България е малко и е доста инертно. Ако имаме голямо потребление и се яви един търговец, който за да реализира сериозно количество от една определена продукция, рязко свали цената, другите също ще ги свалят.

Всички свиха много разходите, намалиха работниците, за да намалят месечните разходи. Сега, получавайки нови поръчки, се оказа, че нямат възможност да произведат стоките, които се търсят. Мисля, че трендът за хранителните стоки се е обърнал вече, заяви Стойчев.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.