1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Земеделци от Великотърновско недоволни от държавната цена на зърното

Земеделци от Великотърновско недоволни от държавната цена на зърното

В региона вече не са останали големи количества пшеница

Зърнопроизводителите от Великотърновска област не са доволни от обявената интервенционната цена, на която ДФ "Земеделие" - Разплащателна агенция обяви, че ще изкупува тазгодишната пшеница. Сега търговците дават за един тон повече от 300 лв., а от държавата стопаните ще вземат около 200 лв., т.е. те нямат полза да изпращат пшеницата си в интервенционните складове.

Държавата изкупуваше и хлебното зърно от миналогодишната реколта на същата цена. Тя пак беше по-ниска от тази на изкупвачите и затова малко производители предадоха житото си на ДФ "Земеделие". В региона вече не са останали големи количества пшеница.

Заради добрата изкупна цена, незапомнена от години, зърнопроизводителите продадоха продукцията си на търговците и тя отиде за хлебозаводите или за износ. Интервенционното изкупуване на пшеницата ще продължи до 31 март догодина.

Предлаганите от зърнопроизводителите партиди не трябва да бъдат по-малко от 80 тона, а зърното да е здраво, чисто и с търговско качество, съобщи в. "Янтра Днес".

До 19 ноември ДФ "Земеделие" - Разплащателна агенция ще приема документи за одобряване на складовете, в които ще се съхраняват интервенционни продукти - обикновена пшеница, ечемик, царевица и сорго. Заявления могат да подават фирми, които притежават лицензия за публичен склад, издадена от министъра на земеделието и храните, или удостоверение за регистрация на зърнохранилище, издадено от Националната служба по зърното и фуражите.

Миналата година във Великотърновска област за съхранение на зърно бяха одобрени интервенционните складове във Велико Търново, Павликени и Свищов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.