1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Земеделците в Бургас поискаха да бъдат променени оценките на земеделски земи

Земеделците в Бургас поискаха да бъдат променени оценките на земеделски земи

Според земеделците, ако последната поправка бъде приета, цената на земята ще спадне драстично

Комисията, която към момента работи като помощен орган към министъра на земеделието и горите да бъде преобразувана на областна ниво, а документите, доказващи собствеността на бившите организации по параграф 12, да отпадне са част от предложенията, около които се обединиха земеделците в Бургаски регион днес, информира  Лидия Станкова – директор на Областна служба „Земеделие и гори” предаде радио „Фокус”. Предложенията бяха направени по време на работна среща в сградата на бургаската областна управа, инициирана от народния представител и член на парламентарната комисия по земеделие Стоян Гюзелев. В работния форум се включиха още зам.-земеделският министър Преслав Борисов, областният управител на Бургас Константин Гребенаров и заместникът му Златина Дукова, юристи, земеделци от Бургаска област.

Предложенията, около които се обединиха земеделците в Бургаско днес и които ще бъдат изпратени на вниманието на министъра на земеделието и храните, бяха още свободните площи да се предлагат на собствениците на земи, а не на търгове, а оценките им да бъдат променени – да отпадне определянето им като за урбанизирани територии, което бе прието с последните промени в сега действащия закон. Според земеделците, ако последната поправка бъде приета, цената на земята ще спадне драстично. 438 преписки относно проблеми със земеделски земи и прилежащи територии са постъпили в Областната дирекция „Земеделие и гори” за времето от 2005-та до 2009 – та година. 211 от преписките или приблизително 50% от постъпилите вече са приключени и по тях има конкретно становище.

Законите и промените в Закона за изменение и допълнение на Закона за животновъдството ще бъдат представени пред земеделските стопани на Карнобат идния понеделник от 13 часа, съобщи Гюзелев. „Решихме в комисията по земеделие към Народното събрание да проведем поредица от срещи, в които да представим промените, за да могат селските стопани да се запознаят по-отблизо с тях и да преценят колко са удачни за самите тях”, допълни още той. Според него, въпросният закон за животновъдството е структуроопределящ закон за земеделието. Миналата седмица той е бил разгледан в комисията по земеделие и гори, но всеобщата преценка е била, че той се нуждае от по-широко допитване. „Това ще бъде и новата ни практика – поправките и новите закони да се обсъждат по места, за да се трупат преки впечатления и предложения от самите стопани”, уточни народният представител.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.