1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Земите в Добруджа поскъпнаха двойно

Земите в Добруджа поскъпнаха двойно

Дават по 300 лв. за декар нива край Добрич, Балчик и Каварна

 

Декар земеделска земя в Добричка област поскъпна над 2 пъти и от лятото досега стигна рекордните цени от 220- 350 лева, съобщиха брокери.

Увеличение на цените се наблюдава както при земеделските земи в района, заради стремежа на стопаните там да уедрят парцелите си, така и при парцелите за строителство край морето.

В момента сделки за парцел от 100 декара, III категория, се сключват на 250-280 лв. за декар, а за по-ниска категория - по 180-200 лв. за декар. През лятото декар добруджански чернозем се търгуваше между 120- 150 лева за III категория и 70-80 лева за по-ниска категория.

Търсенето на ниви е огромно, но предлагането е ограничено, коментират брокерите.

Според тях засиленото кредитиране е основната причина за увеличаване на цените и води до изкуствено наддаване на пазара. Клиенти са както арендатори, така и частни бизнесмени и чужденци.

Рекорди при продажбите на ниви са регистрирани в Каварна, където парцел от 100 декара бе продаден на цена от 350 лв. за декар. Причината е нарасналия интерес от инвеститори за строителство на почивни комплекси край морето. Наскоро местна агенция за недвижими имоти финализира сделка за 1 декар земеделска земя край Каварна за 25 000 евро. Същият парцел преди месец се е предлагал за 20 000 лева.

Край Балчик декар чернозем се търгува за около 300 лева. През последните дни има завишено търсене на парцели край Крапец и Дуранкулак. Според брокери, целта им е промяна статута на земята и препродажбата й на много по-висока цена.

Няколко пъти са скочили цените и на селските къщи, коментират от агенциите за недвижими имоти в Добрич. Миналата седмица столичани си купили къщи в село Одърци за 80 000 лева и в Победа за 50 000 евро. Само преди няколко месеца цената на същите къщи е била 2- 3 000 евро. Рекордно са скочили цените на празни парцели в Кранево. Там квадратен метър е от 50 до 100 евро. Купувачи са предимно предприемачи./monitor.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.