1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Значително поскъпване на олиото и брашното през август

Значително поскъпване на олиото и брашното през август

Отчетен спад в цените на месото

Държавната комисия по стоковите борси и тържищата отчита през август поскъпване на олиото с 16 % и на брашното с 12 %.

От началото на годината до средата на юли цената на брашното е стабилна и е 0.66-0.70 лева за килограм. От третата седмица на юли тя започва плавно да нараства, а от средата на август се наблюдава по-значимо повишение и достига 0.80 лева за килограм.

От  октомври 2009 г. до края на юли тази година цената на растителната мазнина плавно се покачва. През август е регистрирано скокообразно поскъпване на олиото с 16%, до 2.26 лева за литър.

Тенденция на спад на цените има при месните произведения -тяхното поевтиняване спрямо миналата година е 3-7%. По-ниски цени през това лято се наблюдават при яйцата, ориза, фасула и захарта.

През август тази година, спрямо същия месец на миналата година, се наблюдават по-високи летни цени на плодовете и зеленчуците. Това се дължи на по-ниските добиви от селскостопанска продукция заради лошите климатични условия - големи температурни аномалии и обилни дъждове, посочват от комисията.

В сравнение със същия месец на предходната година през тази са отчетени около 70% по-високи цени на доматите. Поскъпването на годишна основа на оранжерийните краставици е 11 на сто, а цените на полските краставици се доближават до нивото от миналото лято.

Цената на чесъна е с 59% по-висока в сравнение с август 2009 г. Поевтиняване на годишна основа при зеленчуците е отчетено при чушките, картофите и зелето.

При голяма част от плодовете също се наблюдават по-високи летни цени. Най-силно изразена е тази тенденция при дините - 50%. Ябълките, прасковите и пъпешите са с около 7-12 % по-скъпи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.