1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. 20-то юбилейно пчеларско изложение в Плевен

20-то юбилейно пчеларско изложение в Плевен

До 15 хил. са посетителите всяка година, казва Юлиян Станчев, председател на Областен пчеларски съюз - Плевен

Г-н Станчев, 20-то юбилейно Пчеларско изложение - Плевен традиционно събира пчелари от цялата страна. Тази година на какви гости се радвате?

Радваме се на повече гости. Има повишен интерес, тъй като през 2021 година нямаше изложение, миналата година се откри в последния момент и имаше по-слабо присъствие. Пчеларството в Плевен се утвърди като най-голямо в България през годините. Интересът към него винаги е бил голям. То допринесе за развитието на пчеларството в цяла България. Гостите таи година са преди всичко от Балканските страни:   Турция, Гърция, Македония, Сърбия, Румъния и от по-далечни страни, като Полша, Италия.

Кои са проблемите в пчеларството, които не търпят отлагане и трябва да бъдат решени?

На първо място - пестицидите, които идват от земеделието и някои пестициди, които се използват в пчеларството. През последните 10 години значителни са загубите на определени места, както и в нашата област. Стремим се да поддържаме добри отношения със земеделците, но има и такива, които нарушават Наредбата за опазване на пчелните семейства при използване на препарати за растителна защита и се получават нежелателни резултати.

В този контекст - науката, познанието изобщо за сектора са особено важни. Грамотен ли е българският пчелар? Учи ли се достатъчно? Стреми ли се да има познания, за да практикува правилно този сложен занаят?

Да. Като цяло пчеларите са доста интелигентни хора и се стремят да получават знания от различни места. Пчеларската организация, както и нашата, организираме през зимата лектория, където известни лектори изнасят лекции по различни проблеми в пчеларството. Много материали има и в интернет, в социалните мрежи. Има някои, които разчитат на своите виждания и така допускат грешки, което не е добре.

Грамотни ли са достатъчно пчеларите по отношение на превенцията на болестите по пчелите?Знаят ли да потърсят адекватна помощ?

Повечето пчелари са наясно с болестите, но има и такива, които допускат грешки поради липса на време, закъснява се с третиране.

Секторът доволен ли е от подкрепата на държавата? Има ли нужда от още подкрепа?

Държавата и ЕС подкрепят пчеларството, както и другите сектори. Млади пчелари, които нямаха достатъчно опит, се включиха в пчеларството, някои претърпяха загуби, мнозина от тях се отказаха. Може би трябва да има и други форми на подкрепа. От години говорим за заплащане на опрашването, което все още не е решено или частично може би ще бъде решено. Но това не е достатъчно

Какъв мащаб от посетители очаквате в рамките на изложението?

До 10-15 хиляди души посещават изложението в Плевен - пчелари от цялата страна и от съседните страни.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.