1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Българският евродепутат Мария Габриел проведе дискусионна среща с пчелари

Българският евродепутат Мария Габриел проведе дискусионна среща с пчелари

Снимка:

Форумът се състоя в рамките на третото издание на "Есенния фестивал на меда" в град Пловдив

В рамките на третото издание на "Есенния фестивал на меда" в град Пловдив, българският евродепутат Мария Габриел от Групата на ГЕРБ/ЕНП в ЕП проведе дискусионна среща с пчеларите от пловдивското дружество "Акация".

В хода на дискусията Мария Габриел представи законодателния пакет на ЕК за новата ОСП и припомни, че в първоначалния вариант на текста на ЕК е нямало и нотка, която да защитава интересите им. "Но това вече не е така благодарение на поправките, които внесох аз и колегата ми Астрид Люлинг, в които настояваме както за директни плащания, така и да бъде обърнато специално внимание на стратегическото значение на този сектор, който е много важен за запазване на биоразнообразието", съобщи Мария Габриел.

В този смисъл тя акцентира и на това, че в резултат на зададен от нея въпрос* към Европейската комисия относно високата смъртност на пчелите е успяла да стартира програмата "De minimis*", от която вече могат да се възползват и пчеларите. "Тази програма е положителен сигнал и голяма крачка напред, защото показва, че се обръща внимание на проблемите в сектора, но не е достатъчна. Оттук нататък в кадъра на новата ОСП трябва да продължим да се борим за признаване значението на този сектор, особено в рамките на 30%- то озеленяване", заяви Мария Габриел.

В отговор на въпроса относно мярка 141, в която изискването за пчеларите да бъдат собственици на земята е противоречиво и не отговаря на действителността, защото те в крайна сметка са пчелари, а не са земеделци стриктно работещи земята. Г-жа Габриел посочи, че те трябва да направят искане към Министерството на земеделието и храните, което да потърси процедурата на нотификация, за да могат те да бъдат изключени от това правило, и в този момент да могат да се възползват от подпомагане с европейски средства.

Целия материал за срещата на евродепутата Мария Габриел с родни пчелари четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.