1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Десетото издание на Фестивала на меда и пчелните продукти беше открито днес в Добрич

Десетото издание на Фестивала на меда и пчелните продукти беше открито днес в Добрич

Традиционното изложение ще продължи до 20 април

Десетото издание на Фестивала на меда и пчелните продукти беше открито днес в Добрич. Традиционното изложение ще продължи до 20 април. Организатор на проявата е Съюзът на българските пчелари. Десетото юбилейно издание се провежда под патронажа на областния управител Детелина Николова, която откри фестивала на меда. Тя припомни, че уникалният природен продукт съдържа повече от 400 биологично активни вещества. Всеки трети килограм мед в страната е произведен в Добруджа. Областният управител призова браншовите организации да обединят усилия за опазването на здравето на пчелните семейства. Все повече стават сигналите на Световната здравна организация за загуби и завишена смъртност на пчелите.

По думите на областния координатор на Съюза на българските пчелари Янко Янков, българският мед се търси не само в Европа, но и по света. За съжаление обаче чуждите производители го използват повече като подобрител на собствената си продукция.

Радостин Николов отглежда 150 пчелни семейства по северните склонове на Стара планина. Предпочита да реализира меда си на дребно по изложения.

От една седмица пчелите вече активно работят и носят прашец, споделя младият пчелар.
В юбилейния фестивал  участват пчелари от областите Добрич, Варна, Габрово, Пловдив.

Автор: Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.