1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Германски бизнесмени и български пчелари ще направят съвместно първата в страната борса за мед

Германски бизнесмени и български пчелари ще направят съвместно първата в страната борса за мед

Проектът е подкрепен със средства от Европейския фонд за регионално развитие

Германски бизнесмени и български пчелари ще направят съвместно първата в страната борса за мед, съобщи вчера, 3 октомври, във Варна Карл-Хайнц Щигеман, управляващ директор на IFM институт за предприемачество, цитиран от БТА.

По думите му проектът е подкрепен със средства от Европейския фонд за регионално развитие. Партньор от българска страна е сдружение "Пчелен свят".

Борсата ще бъде открита в Североизточна България. Чрез тържището ще бъдат избегнати предприемачите на пазара, посочи председателят на сдружението Кольо Колев. Той уточни, че в момента килограм мед на едро струва 4 лева, докато в Западна Европа е двойно по-скъпо.

"Това, че клиентите на дребно в България купуват килограма на двойна и тройна цена, се дължи на посредниците, които не само оскъпяват продуктите, но и влошават качеството на меда", посочи Колев. Той каза още, че тази година средният добив на пчеларите в страната е около 15-20 килограма от кошер.

Като основен проблем пред бранша Колев посочи липсата на държавни субсидии за производителите. Пчеларите се оплакаха още от поведението на земеделските арендатори и кооперации, които пръскат площите с посеви в разрез с наредбите и пестицидите унищожават пчелните семейства.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.